Publicador de continguts


1a Trobada de Síndics Locals de les Illes


8 / de novembre / 2017

La 1a Trobada de Síndics de Balears promou la figura com una demanda de la ciutadania i una necessitat de l'administració.

Palma, 8 de novembre de 2017.

Ahir va tenir lloc la primera trobada de "Síndics de Balears" coincidint amb el 10è aniversari de la constitució de la institució de la Defensora de la Ciutadania de Palma. En aquest esdeveniment van participar representants de diversos municipis de les illes, entitats de la nostra comunitat relacionades amb els drets de diversos col.lectius i sindicatures de la comunitat catalana, amb gran experiència en la matèria.

Els objectius de la Jornada organitzada per la Defensora de la Ciutadania de Palma s'han complert, en opinió els assistents, s'ha compartit coneixement i experiències relacionades amb la defensa dels Drets de la Ciutadania i col.lectius específics (menors, UIB ¿ ) en el context balear. A més s'han aportat arguments a aquells municipis sensibles a la creació de noves defensorías.

Des de l'inici, amb la intervenció de Maria Gràcia Seguí, membre de la Comissió de Greuges de Menorca, passant per l'exposició de l'experiència de Palma i fins a la taula rodona amb la qual ha conclòs la jornada, més centrada en la defensa de col.lectius específics, ha quedat palès la implicació i responsabilitat de totes les Defensorías i Sindicatures que, amb els seus limitats recursos, vetllen pels Drets de la Ciutadania fins al límit de les seves competències.

La Defensora de la Ciutadania, Anna Moilanen, manifesta que: "A més de les experiències pròpies amb les quals tots els assistents ens hem sentit identificats, en quan a l'exercici de les nostres funcions, ens hem pogut enriquir amb les propostes innovadores d'altres institucions homònimes".

Després d'una jornada intensa, entre unes altres, s'han extret les següents conclusions:

1.- La ciutadania està cada dia més preparada, conscient dels seus drets i reclama l'existència de les sindicatures.
2.- La maduresa i la voluntat política són imprescindibles per a la implantació de les sindicatures.
3.- La reglamentació de les sindicatures han de garantir un marc adequat per a l'activitat independent de la institució.
4.- No hi ha fórmula única o perfecta per a l'elecció de síndics/as però sigui el que sigui hauria de facilitar la participació de la ciutadania i la continuïtat de la figura.
5.- Les sindicatures han d'integrar-se en els serveis municipals a la ciutadania, com a part natural de la seva estructura.
6.- El foment del treball en xarxa i la coordinació entre sindicatures i també amb institucions ad hoc és clau per a la nostra activitat.
7.- Les sindicatures sempre han de tenir temps per escoltar a la ciutadania, la qual cosa no vol dir que sempre se li doni la raó o que les queixes sempre siguin objecte de la nostra competència.

8.- Els límits de les competències de les sindicatures s'han d'estudiar en cada cas, perquè davant una vulneració de drets no hi ha excuses competencials.
9.- cal millorar els canals i estratègies de comunicació i de difusió de les sindicatures.
10.- Les Sindicatures tenen una tasca de defensa dels drets el que porta implícit un procés de transmissió de deures en el qual també les nostres institucions tenen una responsabilitat.
11.- Les Defensorías haurien d'adoptar una actitud proactiva, també en l'acostament als col.lectius més vulnerables.
12.- La universalitat de les actuacions de les sindicatures ha d'incloure la formació i l'acostament a infància i adolescència és important pera les sindicatures.

"Conclou aquesta jornada en un ambient de satisfacció amb una convicció comuna que resumiria la necessitat d'aquesta figura en l'estructura de les administracions locals: En cada reclamació que atenen les sindicatures hi ha una millora general del sistema en benefici de la ciutadania.", va indicar Anna Moilanen en la clausura de la Jornada.

Des de la Defensoría de Palma agraïm la seva col.laboració a Joan Carles Verd (president de la FELIB) i a tots els ponents de la jornada: Maria Gràcia Vaig seguir i Josep Barber (membres de la "Comissió de Greuges" de Menorca), Assumpció Vilà (Síndica de Barcelona), Serafín Carballo (Director de la ODDM), Maria Antònia Manassero (Síndica de Greuges de la UIB), Joan Barrera (president del Fòrum de Síndics de Catalunya) i Carles Vilagrasa (Síndic de greuges de Santa Coloma de Gramanet).

A més han assistit representants dels municipis d'Algaida, Banyalbufar, Barcelona, Calvià, Girona, Maò, Marratxí, Santa Coloma de Gramanet, Sencelles i Palma.

Galeria Multimèdia


Data darrera modificació: 14 de febrer de 2023